Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

Διεθνής διάκριση σε τρία ελληνικά βιολογικά μέλια


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ “BIOLMIEL”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη διοργάνωση του διεθνούς βραβείουβιολογικής μελισσοκομίας BIOLMIEL, στο Πάρκο της Αίτνας, στην Ιταλία.
Στην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων, από πολλές χώρες,αποδεικνύοντας ότι το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων τους βελτιώνεται συνεχώς. Στις 21 και 22 Ιανουαρίου, η διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε τα περισσότερα από 130 προϊόντα των συμμετεχόντων, στα οποία είχε προηγηθεί χημική ανάλυση, και καθόρισε τους νικητές, με συνολικό μέσο όρο που υπερέβη τα 80/100. Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη μέλισσα και την αειφόρο μελισσοκομία.
Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η CRA (Ιταλικό Κέντρο Έρευνας Μελισσοκομίας), σε συνεργασία με την ICEA και το CIBi/Premiobiol.Για την Ελλάδα, την διοργάνωση ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Από τους έντεκα Έλληνες μελισσοκόμους, που πήραν μέρος με δώδεκα προϊόντα στον διεθνή διαγωνισμό, οι τρεις επιστρέφουν νικητές, έχοντας αποδείξει την ποιότητα του ελληνικού βιολογικού μελιού σε διεθνές επίπεδο. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι που διακρίθηκαν, σε συγκεκριμένα είδη μελιού, είναι οι:

· Μέλι από Θυμάρι: Δημήτριος Γονίδης (Δρυοπίδα, Κύθνος)
· Μέλι από Μελίττωμα Ελάτης: Νίκος Ουρανός – ΕΒΙΟΝ (Aνω Καλεντίνη, Aρτα)
· Μέλι Ερείκης: Φασιλής Κωνσταντίνος (Λεωνίδιο, Αρκαδία)

Στην διεθνή κριτική επιτροπή συμμετείχε και ο ειδικός μελισσοκομίας, τέως προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΥΑΑΤ και διακεκριμένοςγευσιγνώστης εγγεγραμμένος στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Γευσιγνωστών Κριτών, κ.Νικόλαος Κοντόλαιμος. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόλαιμο, «Η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα αντικειμενική, καθώς οι 12 κριτές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, τα δε ανώνυμα δείγματα σε 6 τραπέζια, και η γευσιγνωστική δοκιμή έγινε με κλήρωση.Όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, τα αμιγή μονοανθικά μέλια κρίθηκανμεταξύ των καλυτέρων και υπάρχει δυνατότητα για ακόμα υψηλότερεςβαθμολογίες».

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Μ.Στρατάκης: Να υιοθετηθούν τα μέτρα που προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ για την ανάπτυξη της Μελισσοκομίας

Τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ανάπτυξη του κλάδου της Μελισσοκομίας, έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης.Όπως αναφέρει ο βουλευτής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ η Μελισσοκομία, αν και δυναμικός κλάδος, χρειάζεται προσοχή και παρατίθενται οι παρακάτω προτάσεις για την ανάπτυξή της:
- Μείωση του κόστους παραγωγής.
- Αύξηση της κατανάλωσης του μελιού μέσα από την προβολή ενός πρότυπου υγιεινής διατροφής.
- Αύξηση των εξαγωγών και κατάκτηση νέων αγορών.
- Βελτίωση της τυποποίησης συσκευασίας και διαφήμισης του προϊόντος.
- Στροφή στην συστηματική παραγωγή και άλλων προϊόντων κυψέλης όπως βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, κερί, δηλητήριο.
- Προώθηση της πιστοποίησης βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων στα πλαίσια των κανονισμών834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και 889/2008 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αρθ. 834/2007.
- Κατοχύρωση μελιών ΠΟΠ και ΠΓΕ . Σήμερα έχει καταχωρηθεί μόνο ένα μέλι.
- Εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας μέσω της δημιουργίας μελισσοκομικών πάρκων.
Έτσι, ο κ.Στρατάκης ερωτά την κ.Υπουργό ποιές από τις παραπάνω προτάσεις ή πιθανόν και άλλες, προτίθεται να υιοθετήσει για την ανάπτυξη της Μελισσοκομίας και με βάση ποιό σχεδιασμό;

Από: http://tsouknida.com/