Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

ΠΑΣΕΓΕΣ: Φυτοφάρμακα και εισαγόμενα μέλια οδηγούν την μελισσοκομία σε συρρίκνωση

Το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών διαπίστωσε σε πρόσφατη έρευνά του πως, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, εκλείπουν με σχετικά γρήγορο ρυθμό τα μελίσσια. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, οι βασικές αιτίες για τη σταδιακή εξαφάνιση των μελισσών είναι δύο: τα πολλά φυτοφάρμακα στους αγρούς αλλά και τα φτηνά μέλια που εισάγονται στην Ε.Ε. από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.
Η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου, επίσης, κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια των οπωροφόρων δένδρων, η οποία θα καταστεί ασύμφορη χωρίς τις μέλισσες. Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν από 50 χρόνια, στη Γερμανία, αντιστοιχούσαν σε κάθε τετραγωνικό στρέμμα καλλιεργημένης γης ή δάσους 7 με 8 κυψέλες. Σήμερα, στην ίδια έκταση υπάρχουν μόνον τρεις. Επίσης, το 95% των μελισσοκόμων είναι πλέον ερασιτέχνες, που τους αρέσει το μέλι και η φύση.
Αυτό συμβαίνει διότι δεν συμφέρει πλέον το επάγγελμα του μελισσοκόμου, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι αγρότες οι οποίοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων.Ο Μπερντ Λέμαν, από την περιοχή της Λειψίας, καλλιεργεί 450.000 στρέμματα μηλιές και αχλαδιές. Παράγει 37.000 τόνους μήλα ετησίως και αυτό ?όπως είπε? θα ήταν αδύνατον να συμβεί χωρίς τις μέλισσες. «Για μας η μέλισσα είναι οικονομικός παράγοντας, επειδή είναι εκείνη που σταθεροποιεί την παραγωγή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.Για τη γονιμοποίηση των οπωροφόρων δέντρων οι μελισσοκόμοι πληρώνονται ελάχιστα: 15 ευρώ ανά κυψέλη, καθώς και τα μεταφορικά. Δεν συμφέρει πια κανέναν επαγγελματία μελισσοκόμο, διότι η αγορά έχει κατακλυστεί από φθηνό μέλι από τη Λατινική Αμερική, την Ασία ή την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη. Ο Γερμανός μελισσοκόμος δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί και για άλλους λόγους: διότι η εκβιομηχάνιση της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής σημαίνει περισσότερα φυτοφάρμακα, ασθένειες και τεράστιες μονοκαλλιέργειες.Παράλληλα, οι καταναλωτές αγοράζουν πολλές φορές μέλι από διαφορετικές χώρες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για διαφορετικές ποιότητες ή ακόμη και για αμφισβητούμενη ποιότητα, λόγω της τροφής των μελισσών ή της επεξεργασίας του μελιού. Η εργασία της μέλισσας χαρακτηρίζεται αναντικατάστατη από τους ειδικούς, διότι πρόκειται για μια φυσική, αλλά και γρήγορη διαδικασία, που επιπλέον κοστίζει ελάχιστα.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιόζεφ Ζέτελε, από το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, υπολόγισε μαζί με Γάλλους συναδέλφους του πως εάν εξαφανιστούν όλες οι μέλισσες τότε «Θα πρέπει να γονιμοποιήσουμε τα οπωροφόρα με μηχανικό τρόπο κι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 200 έως και 300 δισ. ευρώ».

5 σχόλια:

 1. Ωρέ στο Μοναστήρι της Πέτρας τα φέρνεις;
  Πώς πήγαν πέρυσι;
  Έβαλα μάρτυρες μετά το εκκλησάκι που συναντάς πριν το μοναστήρι και μάλλον το άλλο Σαββατοκύριακο θα ανεβάσω και τα υπόλοιπα.
  Φέτος θα βάλω μερικά έξω από την Σέκλιζα για δοκιμή, αν και φοβάμαι τα ραντίσματα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχω 2 χρόνια να τα πάω αλλά τότε πήγαν πάρα πολύ καλά. Και πιο παλιά που τα πηγαίναμε συνέχεια πήγαιναν σούπερ (ίσως φταίει το Μοναστήρι...)! Και το μέλι είναι θαυμάσιο. Μόνο που την τελευταία φορά μου πήραν 2 διώροφες δυνατές. Όσο για την Σέκλιζα που λες σίγουρα θα έχεις απώλειες από τους ψεκασμούς. Πάντως φέτος με τόσες βροχές πιστεύω ότι θα είναι καλή χρονιά και στο Καταφύγι και στη Σέκλιζα…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σε χαιρετω Χρηστο και ευχομαι το καλυτερο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και εγώ εύχομαι τα καλύτερα Νίκο. Υπέροχα τα μέρη σου με φοβερή ιστορία που όμως όπως και όλη η επαρχία ερημώνει... Ελπίζω να σταματήσει αυτό κάποια στιγμή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χρήστο ευχαριστώ, με το "κλέψιμο" μπήκα σε σκέψεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή